מהי שיטת הקנבן (שיטת המגירות / שיטת הכרטיסים) והשימושים בה?

kanban – מתי צריך לחדש את המלאי? האם גם אתם מחכים שיאזלו המלאי ורק אז תזמינו? נתקלתם בחוסר ואז על מנת שלא יהיה מצב של חוסר הזמנתם עודף פריטים למלאי – שלא יחסר. כמה זמן לקח לכם לצרוך את המלאי / להשתמש במלאי? חודש…חודשיים או יותר? מה שבטוח המלאי העודף יוצר מצב של חוסר במקום אחסון, יותר שטח אחסנה, יותר כוח אדם לטפל במלאי, יותר עלויות שכירות ומימון ועוד… ולא רק שכך גם בסופו של דבר לא מוצאים את מה שצריכים כאשר צריכים לספק ללקוחות או ליצור.

ניהול מלאי בשיטת קאנבאן

קיים פתרון למצב שכזה, בשיטה הבאה : מחזיקים במלאי רק את הכמות שצריך במדויק לתקופת זמן מוגדרת מראש, כאשר אוזלת כמות הפריטים במגירת האחסון אז ורק אז מעביר ממגירת אחסון מס' 2 כמות פריטים זהה וממלאים אותם במגירת אחסון מס' 1 לשימוש שוטף (מהספק למחסן או מהמחסן ליצור או מהיצור ללקוח) כאשר מגירה מס' 1 מתרוקנת ובדיוק בזמן שצריך את הכמות וע"י כך מונעים את כל המצבים שדובר עליהם לעיל וכמובן יוצרים רצף של פעילות ללא תקלות. תמיד מחזיקים מגירה עם חלקים ליצור חלק נוסף בעת הצורך. כאשר לוקחים מוצר ומתחילים את היצור שלו כבר מעבירים מגירה ריקה עם כרטיס זיהוי שמזהה את התוכן שהיה במגירה על מנת שניתן יהיה להיערך ליצור של החלק הבא וליצור רצף יצרני. כמו כן אפשר להניח שבמגירה או בכל מדפי ומגירות האחסון יהיו תמיד מלאים במידה הרצויה ותמיד ניתן יהיה למצוא בקלות כל מה שקיים שם.

השיטה פותחה ביפן עבור שיטת הייצור JIT = Just In Time. הרעיון המרכזי בשיטה הוא לקבל חומר גלם או מוצר גמור בדיוק ברגע הנחוץ ולא לפני או אחרי הנדרש.

טכניקת  Kanban (שיטת ה- Full)

טכניקת  Kanban (שיטת ה- Full) – הינה טכניקה של תכנון הייצור וחידוש מלאי (חומר גלם או מוצר) במדויק על בסיס דרישות הלקוח, לא לפני ולא אחרי, תוך הפעלת שרשרת משיכה בניהול ויזואלי. ייצור עפ"י כללים ידועים – מה לייצר, כמה ומתי, ללא צורך בפקודות עבודה מהתפ"י. מארז ריק אשר תכולתו נצרכה ע"י התחנה הבאה, מונח ע"ג מדף המתנה ליצור יחד עם כרטיס (ה- Kanban). זהו למעשה האור הירוק ליצור מנה חדשה שתבטיח את חידוש המלאי. כלומר מיצרים רק עפ"י הצורך (משיכה להזמנה) ולא על מנת ליצר מלאי. בשיטה זו שולטים בזרימת המוצרים על רצפת המפעל רק בהתאם למה שנצרך ע"י הלקוח ומול הספקים.

לסיכום – העבודה בשיטה זו מגדיל את הרווח ומשפר את תזרים המזומנים של העסק. ניהול נכון של המלאי כך שחלקים והמוצרים מגיעים בדיוק בזמן, לא לפני ולא אחרי, יבטיח שהמלאי יהיה בדיוק בגודל ההכרחי. לא עודף של מלאי שיוצר בלגן, ואף גרוע מזה, הגעה למלאי שהינו פג תוקף ולהשמדה. וגם לא למצב של חוסר שמאלץ אותנו לעצור את היצור או המכירות. שיטת הקנבן היא כלי הכרחי על מנת לעבוד ב- Just In Time.

אולי יעניין אותך גם :

ייעוץ בהנדסת תעשייה וניהול

שיטות ניהול מתקדמות להתייעלות ואופטימיזציה

ניהול שרשרת האספקה

ייעוץ שיווקי לעסקים

מנכ"ל במיקור חוץ

0 תגובות

השאירו תגובה

מעוניין להצטרף לדיון?
תרגיש חופשי להשתתף!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.