לחץ בעבודה – ממה הוא נוצר ואיך מתמודדים איתו?

לחץ – הוא תגובה פיזית ורגשית מזיקה, כשדרישות העבודה אינן תואמות את היכולות, המשאבים והצרכים של העובד. מצב זה יכול לגרום לבריאות לקויה ואף לנזק נפשי. קיימים למעשה שני סוגי לחצים:

  • לחץ מאתגר – הינו לחץ המזוהה עם עומס עבודה, לחץ להשלמת משימות ודחיפות זמן.
  • לחץ מעכב – הינו לחץ המפריע לעובד לבצע את עבודתו, כמו אי בהירות לגבי דרישות התפקיד. ללחץ מעכב יש השפעה שלילית על שביעות רצון בעבודה וירידת המחויבות הארגונית, השפעה חיובית על תחלופה, כוונות תחלופה והתנהגויות בנסיגה. לעומת זאת ללחץ מאתגר יש השפעות הפוכות.

מקורות בעבודה הינם : אישיים, ארגוניים (התפקיד, תנאי עבודה, סביבת עבודה הפיזית, ההנהלה, יחסים בין אישיים בארגון, פיתוח קריירה) קונפליקט עבודה-משפחה, מקורות סביבתיים. השפעות הינם על העובד ועל הארגון בו זמנית.

  • השפעות על העובד – סימפטומים פיזיולוגיים, התנהגותיים, רגשיים, קוגניטיביים.
  • השפעות על ביצועי העובד בעבודה – היעדרויות, תנודתיות בביצועים, חוסר ריכוז, טעויות, יחסי צוות ירודים, אי עמידה בלוחות זמנים.
  • השפעות על הארגון – עליה בתלונות לקוחות, איבוד מחויבות העובדים להצלחת הארגון, תאונות עבודה רבות, תחלופה גבוהה של עובדים, היעדרויות רבות, ביצועים פחותים ועוד…

התמודדות עם לחצים

כמו שהשפעות של לחץ בעבודה מופיעות במישורים שונים, כך גם ההתמודדות איתו.

  • להלן השיטות ברמת העובד – שיפור טכניקות לניהול זמן, התעמלות, תרגילי הרפיה, הרחבת הרשת החברתית התומכת ועוד.
  • להלן השיטות ברמת הארגון – בשלב הראשון זיהוי הגורמים לבעיה. בשלב השני לאחר זיהוי גורמי הבעיה, יש לתכנן וליישם התערבות למניעת המצב.
  • להלן הנושאים שמוגדרים באסטרטגיית ההתערבות : תרבות וסגנון הנהלה, זמני עבודה ותפוקות, תקשורת ומערכת יחסים, תכנון מטלות, שיקולים ארגונומיים, בחירת העובדים והשמתם, תפקיד העובד, מדיניות ידידותית למשפחה, אפשרות לחופשה ללא תשלום ומתן תמיכה ועוד.
  • בשלב השלישי לאחר ההתערבות עריכת בדיקה האם היעדים שהוגדרו באסטרטגית ההתערבות (יעדים מדידים וברי השגה) אכן הושגו. רצוי לבצע הערכה לטווח הקצר ולטווח הארוך. במידת הצורך צריך לתכנן צעדי התערבות נוספים וליישם אותם בארגון.

אולי יעניין אותך גם :

אימון אישי

אימון אישי למנהלים

ייעוץ ארגוני

יועץ ארגוני

ייעוץ ניהול

ההיבט הפסיכולוגי בפיתוח מנהלים

פיתוח מנהלים – האם נכון לשפר חולשות של בעלי עסקים, מנהלים ומנכ"לים?

ייעוץ לעסקים משפחתיים

0 תגובות

השאירו תגובה

מעוניין להצטרף לדיון?
תרגיש חופשי להשתתף!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.